De voordelen van led verlichting

Omdat led verlichting vele voordelen biedt voor zowel particulieren als bedrijven stapt heel Nederland de komende jaren massaal over op de energiezuinige led verlichting. Naast het lage stroomverbruik zijn er echter nog veel meer voordelen zoals de lange levensduur en de lage warmte afgifte. Op deze informatie pagina houden we een overzicht van alle voordelen van led verlichting bij. 

Een lager stroomverbruik

Het lage stroomverbruik is natuurlijk één van de grootste voordelen van led en de reden waarom mensen massaal overstappen op led verlichting. Het lage stroomverbruik zie je namelijk direct terug in de dalende energierekening. Een ledlamp is gemiddeld tien keer zo zuinig als een halogeenlamp. Als u een halogeenspot van 50 watt heeft dan kunt u die vervangen door een 5W led spot normaliter. Het aantal lumen is hierbij echter ook van belang. Per lamp kan dit bijvoorbeeld al een paar tientjes per jaar schelen waardoor u de investering in led vanzelf weer terugverdient. 

Een lagere warmte afgifte

Waarschijnlijk heeft u al eens gemerkt dat de ledlamp nauwelijks warm wordt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele lampen. Het is namelijk een stuk veiliger als de lampen niet warm worden. Op die manier kunt u de lamp dichter op het plafond plaatsen zonder dat er brandgevaar ontstaat. Daarnaast brand u nooit meer uw vingers bij het vervangen van uw lampen!
 

Breed toepasbaar

De ledlamp wordt niet alleen gebruikt voor lampen en spots. De eerste toepassingen van de led verlichting was bijvoorbeeld in verkeerslichten en elektronische apparaten zoals de afstandsbediening. Later zijn er ook steeds beter leds gekomen die de lichtopbrengst en de lichtkleur van traditionele lampen kunnen evenaren. De compactheid van de led maakt de lichtbron zeer geschikt voor vrijwel alle denkbare toepassingen. Tegenwoordig wordt de led ook veel verwerkt in beeldschermen zoals televisies en computermonitoren.
 

Een langere levensduur

Led lampen gaan een stuk langer mee dan uw traditionele lampen. Gemiddeld gaat een led lamp 30.000 branduren mee. In de praktijk komt dit neer op een levensduur van 5-10 jaar wat gemiddeld tien keer zo lang is dan de levensduur van een traditionele halogeenlamp. Een spaarlamp gaat wel iets langer mee. Een ledlamp gaat ongeveer vijf keer zo lang mee als een spaarlamp. Vergeleken met een gloeilamp gaat de ledlamp zelf 30-50 keer zo lang mee! Met led verlichting hoeft u de lampen dus ook minder vaak te vervangen wat behoorlijk scheelt in de kosten.
 

Led lampen vrijwel altijd zijn reftrofit

De meest led lampen worden zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan uw armatuur nodig voor het vervangen van de lichtbron. 

Meer lichtkleuren mogelijk met RGB LED

Met de komst van alle verschillende kleuren leds is het erg eenvoudig geworden voor fabrikanten om deze kleuren te mengen. Op die manier is RGB verlichting ontstaan. Met de Rode, Groene en Blauwe leds kunnen alle kleuren gemengd worden.
 

Beter bestendig tegen schokken en trillingen

Door het gebruik van minder kwetsbare materialen gaan led lampen veel minder vaak defect dan de traditionele halogeen-  of gloeilampen die vaak na een jaar al kapot gaan. De led lamp heeft geen gloeidraad in tegenstelling tot deze lampen. Dit is vaak het gedeelte dat als eerst defect raakt bij traditionele spots.
 

Geen UV straling met LED lampen

Waar traditionele verlichting ultraviolette straling kan afgeven is dat bij led verlichting niet het geval. Dit maakt de ledlamp beter geschikt voor het belichten van kunstvoorwerpen en schilderijen. Dit is een groot voordeel voor musea bijvoorbeeld.
 

LED lampen gaan gelijk aan

De ledlamp heeft geen opstarttijd nodig in tegenstelling tot traditionele lampen. Wanneer u een ledlamp en een halogeenlamp op hetzelfde moment inschakelt zult u merken dat de ledlamp direct brand en de traditionele lamp een paar seconden opstarttijd nodig heeft.
 

Led verlichting biedt voordelen voor het mileu

Naast het lagere energieverbruik van led verlichting is de ledlamp ook beter recyclebaar dan uw traditionele lampen. Bij de meeste led lampen is 75% van de onderdelen recyclebaar. Defecte ledlampen kunt u ook bij het normale huisafval deponeren waar de traditionele lampen bij het chemisch afval horen. Dit zorgt voor een daling van het chemisch afval dat wordt verzameld wat weer zorgt voor een lagere CO2 uitstoot in Nederland. De ledlamp is daarom een milieuvriendelijk product.
 

LED lampen zijn steeds beter dimbaar

De eerste led lampen die op de markt kwamen waren nog niet goed dimbaar. Door de huidige onderzoeken en ontwikkelingen zijn de leds echter steeds beter dimbaar. Daarnaast zijn er ook steeds meer dimmers met een laag minimaal wattage die beter geschikt zijn voor het dimmen van led verlichting. De meeste traditionele dimmers hebben hiervoor een te hoog minimaal wattage.
 

De prijzen van LED lampen dalen

Één van de grote voordelen van de huidige verlichtingsmarkt is dat er steeds meer te kiezen is op led gebied. Daarnaast is de vraag naar ledlampen gestegen waardoor er op grotere schaal geproduceerd kan worden door de led fabrikanten. Een logisch gevolg is dat de led verlichting steeds goedkoper wordt in Nederland. 
 

De LED lamp is voor een groot deel recyclebaar

De led lamp is voor een groot deel opnieuw te gebruiken als hij defect raakt, gemiddeld is 75% van de lamp recyclebaar. Op die manier hoeft u minder halogeenlampen bij het chemisch afval te gooien wat beter is voor het milieu.
 

LED verlichting valt onder duurzame bedrijfsmiddelen 

Omdat led verlichting valt onder duurzame bedrijfsmiddelen, kunt u als bedrijf een deel van de investering in led verlichting terugkrijgen. Door dit voordeeltje gaan bedrijven de komende jaren massaal over op zuinige led verlichting. 41,5% van het aankoopbedrag kunt u direct van de jaarlijkse winstbelasting aftrekken waardoor u een stuk minder belasting hoeft te betalen! Het is niet bekend hoe lang deze regeling geldig blijft. Vraag daarom zo snel mogelijk informatie en een vrijblijvende offerte aan en stap met uw bedrijf ook over op led verlichting. Lees hier alles over deze subsidie regeling.